Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čečenský prezident požaduje vydání teroristů, kteří zaútočili na letiště v Istanbulu. Za útoky prý může Západ

Atatürkovo letiště
Atatürkovo letiště
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Groznyj - Organizátorem atentátu na istanbulském letišti, který si vyžádal 44 mrtvých, byl zřejmě Čečenec Achmet Čatajev. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v reakci na tuto informaci vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k vydání teroristů, kteří utekli z Čečenska a ukrývají se v Turecku.

Pokud jde o zapojení Čatajeva do útoku v Istanbulu, Kadyrov tvrdí, že z Ruska odjel jen jako "obyčejný kriminálník". "Západní, gruzínské a další tajné služby z něj udělaly teroristu, a jestli má něco společného s událostmi v Istanbulu, musejí za to nést odpovědnost, a ne se dívat směrem na Čečensko," napsal na Instagramu.

"Jsem rád, že se vztahy mezi Tureckem a Ruskem vracejí do normálních kolejí. Ještě jednou prosím tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana, aby rozhodl o vydání teroristů," uvedl dále Kadyrov. Zároveň zveřejnil jména mužů, které hledají čečenské úřady. Předal je už dříve tureckým úřadům, zatím ale bez výsledku.

Vztahy mezi Moskvou a Ankarou se začaly zlepšovat poté, co Erdogan nedávno v dopise prezidentovi Vladimiru Putinovi vyjádřil politování nad loňským sestřelením ruského letounu Su-24. Turecká justice začala také trestně stíhat tureckého občana, který v řadách severosyrských povstalců zastřelil jednoho z pilotů bombardéru, jenž se z padajícího stroje katapultoval.

Témata:  Ramzan Kadyrov Turecko teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy