Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský taxikář nechtěl odvézt slepce se psem, prý kvůli islámu +VIDEO

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Londýn – Vlnu nevole vyvolalo chování muslimského taxikáře z Velké Británie. Jeho služeb chtěl využít nevidomý pár s vodícím psem. Právě přítomnost zvířete se ale ukázala jako problém, psi jsou totiž pro muslimy nečistí.

Pobouření vyvolalo video, které se objevilo v některých médiích, jako je server Daily Mail, a na sociálních sítích. Zachycuje muslimského taxikáře, který odmítl přepravit postižené lidi, protože je to „proti jeho náboženství".

Nevidomý pár Charles Bloch (22) a Jessica Grahamová (21) nemohl podle muslimského taxikáře nastoupit, protože s sebou měl vodícího psa. A právě v tom spočíval kámen úrazu. Řidič totiž tvrdil, že vzít do auta psa odporuje islámu.

Zdroj: YouTube

To Blocha, majitele psa, hodně šokovalo. On sám je od narození slepý. Zrakovým postižením trpí i jeho přítelkyně, která konverzaci s řidičem natočila na mobil a zveřejnila. Od té doby záznam viděly miliony lidí.

Na videu je vidět, jak Bloch, student montfortské univerzity, požádal taxikáře, kterého si objednal, jestli je může svést. „Já nemůžu vzít psa. Je to moje volba. Pro mě je to otázka mého náboženství," vysvětloval řidič. „Podle zákona nám to ale nemůžete zakázat. Je to proti zákonu o invalidech z roku 1995," oponoval mu slepec.

Místo toho, aby je vzal, však řidič řekl, že musí zavolat dispečink. Následně je slyšet, jak řidič, jehož identita nebyla zveřejněna, volá operátorovi a žádá, jestli může být na místo vyslán další vůz.

Bloch ho však přeruší s tím, že nechce další vůz, ale ten, který si objednal a kterým měl jet. Tedy ten s muslimským řidičem. To ale muslim odmítá a jeho objednávku ruší. Video končí tím, jak taxi odjíždí a slepec za ním křičí: „Jestli odjedete, budu vás žalovat". A řidič na něj zakřičel: „Dobře, jsem připraven si promluvit s policií."

Video se šířilo na sociálních sítích

Na Facebooku, Twitteru a YouTube už video viděly miliony lidí. Mnozí poukazovali, že s ohledem na zákon o diskriminaci zdravotně postižených řidič porušil zákon, když nevidomý pár se psem nechtěl odvézt.

Lidé snímek komentovali slovy „naprosto ostudné", „nechutné chování", nebo „diskriminace". Jeden z řidičů k tomu dodal, že jako „taxikář je totálně znechucen chováním k tomuto mladému muži a jeho speciálnímu psu. V licenčních podmínkách je jasně napsáno, že musíme vodící psy vzít!" Mnozí také psali, že by muslim neměl pracovat jako taxikář a že by mu měla být zabavena licence.

Sám Bloch říká, že se s problémy setkal už vícekrát. „Oba jsme velmi rozzlobení a rozzuření. Tohle by se v roce 2016 dít nemělo," tvrdí. Taxislužba, pro kterou muslim jezdil, už se za chování řidiče omluvila. Manažer společnost Darren Green dodal, že u nich muž pracoval pouze dva měsíce a že byl na volné noze. Dodal však, že od jejich společnosti už žádné zakázky nedostane. Taxi firma rovněž vydala omluvné prohlášení na Facebooku, ve kterém uvedla, že se „hluboce stydí" za chování řidiče.

Témata:  muslimové taxi Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy