Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Udělat daňový ráj z Británie není dobrý nápad, říká eurokomisař

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Paříž - Britský ministr George Osborne plánuje výrazně snížit firmám daně, aby tak zabránil odchodu investorů ze země po brexitu. Eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici se proti záměru ohradil. Prý to není dobrý nápad.

Firmy v Británii nyní platí daň 20 procent. Osborne už v březnu mluvil o snížení firemních daní na 17 procent, v nedělním rozhovoru v ekonomickém listu Financial Times se ale vyslovil pro ještě razantnější daňovou úlevu.

"Nesmí mezi námi existovat vyhrocená fiskální konkurence nebo fiskální dumping," řekl Moscovici francouzské rozhlasové stanici Radio Classique. Osborneův návrh "znamená pro britské ministerstvo financí rovněž naprosto výraznou ztrátu příjmů v době, kdy má Británie již tak příliš vysoké deficity", dodal.

Pokud by se záměr britského ministra uskutečnil, měla by Británie nejnižší sazbu firemní daně ze všech velkých světových ekonomik. V nejvyspělejších ekonomikách světa činí průměrná sazba této daně 25 procent.

"V tuto chvíli mi to nepřipadá jako dobrý plán a myslím si, že to nebude George Osborne, kdo k němu přikročí," citovala Moscoviciho agentura Reuters.

Témata:  George Osborne Velká Británie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy