Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron varuje před brexitem. Přijde recese a lidé budou bez práce

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Britský premiér David Cameron a ministr financí George Osborne dnes opět varovali před negativnímu dopady případného brexitu. Spojené království čeká rok ekonomické recese, pokud se lidé v referendu vyjádří pro odchod z EU.

Vypsání referenda slíbil Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, které jeho konzervativci loni v květnu nakonec přesvědčivě vyhráli. V únoru se premiér dohodl s šéfy států a vlád EU na nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem, nyní vede kampaň za pokračování členství své země v unii.

Průzkumy veřejného mínění před referendem dlouhodobě nepřinášejí jasné předpovědi, takže je možné očekávat těsný výsledek. Podle posledních anket mírně vzrostl podíl odpůrců brexitu, kterých je například podle společnosti YouGov 44 procent proti 40 procentům těch, kteří budou hlasovat pro odchod z unie.

"Byla by to recese, kterou bychom si vyrobili sami," uvedl dnes Cameron. Obdobně Osborne během návštěvy ústředí firmy prodávají potřeby pro kutily upozornil, že do nejhlubší hospodářské recese od konce druhé světové války spadla Británie teprve před osmi lety.

"Britský lid pracoval tvrdě, aby se naše země dostala zpátky do sedla. Chceme to opravu všechno vyhodit?," uvedl také podle serveru BBC ministr. Pokud by v referendu zvítězili příznivci odchodu z EU, přišla by Británie podle něj do dvou let od hlasování o nejméně půl milionu pracovních míst. Britská libra by kromě toho ztratila na hodnotě, což by vedlo k prudkému nárůstu spotřebitelských cen.

Britské ministerstvo financí dnes také zveřejnilo novou analýzu krátkodobých rizik, podle které by britská ekonomika po dvou letech od případného vítězství brexitu mohla být menší až o šest procent, než kdyby se Britové rozhodli v EU zůstat.

Témata:  David Cameron George Osborne

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy