Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blair kritiku za invazi do Iráku uznal. Husajnovo odstranění ale bylo správné, říká

Tony Blair
Tony Blair
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Britský expremiér Tony Blair po dnešním zveřejnění kritické zprávy Chilcotovy komise o invazi do Iráku řekl, že se o účasti ve válce rozhodoval v dobré víře. Odstranění Saddáma Husajna bylo podle něj správnou věcí.

Právní základ pro britskou vojenskou akci v Iráku nebyl vůbec uspokojivý a nelze tvrdit, že invaze z roku 2003 byla legální, tvrdí komise v dlouho očekávané zprávě, jejíž vypracování trvalo sedm let. Iráčané ohromně trpěli intervencí, která byla v jejich zemi špatně vedena, uvedla dále vyšetřovací skupina.

"Zpráva by měla ukončit obvinění z jednání ve zlé víře, ze lží či podvodu. Ať už lidé s mým rozhodnutím zapojit se do vojenské akce proti Saddámu Husajnovi souhlasí nebo ne, udělal jsem jej v dobré víře, protože jsem věřil, že je to v nejlepším zájmu země," uvedl bývalý ministerský předseda.

Zároveň ale připustil, že kritika týkající se přípravy a plánování britské účasti v irácké válce stojí na reálných základech. "Beru na sebe plnou zodpovědnost za všechny chyby, bez jakýchkoli výjimek a výmluv," uvedl.

Témata:  Tony Blair Velká Británie Irák Saddám Husajn

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy