Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama chce mít do konce roku v Afghánistánu 8400 vojáků

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington - Podle Bílého domu je Afghánistán nadále nestabilní a tamní bezpečnostní složky stále nejsou tak silné, jak by měly být. Prezident Barack Obama proto oznámil, že minimálně do začátku příštího roku zachová 8400 amerických vojáků v Afghánistánu.

Američtí vojáci tak zůstanou v Afghánistánu de facto do konce Obamova prezidentského mandátu, který se uzavírá v lednu 2017. Co bude dál, rozhodne tedy až jeho nástupce.

Taliban zůstává podle Obamy vážnou hrozbou. Šéf Bílého domu vyjádřil názor, že jediný způsob, jak ukončit konflikt v Afghánistánu, je možný skrze dlouhodobou politickou dohodu mezi Talibanem a afghánskou vládou.

Taliban vládl v Afghánistánu v letech 1996 až 2001, než ho svrhla americká invaze. USA do Afghánistánu vstoupily proto, že Taliban podle nich poskytoval útočiště představitelům teroristické sítě Al-Káida, která stála za útoky z 11. září 2001.

Témata:  Barack Obama Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy