reklama

Myšlenky jako „Spory v oblasti Jihočínského moře by neměly ovlivňovat čínsko-americké vztahy" a „Zamezení prohlubování propasti v americko-čínských vztazích z důvodu sporů v Jihočínském moři by měly být prioritou, zatímco koordinace a spolupráce mezi oběma zeměmi musí být podporována také" byly prodiskutovány mezinárodní skupinou předních expertů, kteří došli k závěru na neveřejném semináři Čínsko-americký dialog v záležitosti Jihočínského moře, který se konal ve Washingtonu dne 5. července 2016.

„Konečné rozhodnutí arbitráže, ke kterému dojde v několika příštích dnech, nepředstavuje nic víc než kus papíru," řekl Dai Bingguo, bývalý čínský kancléř, který měl během slavnostního otevření proslov. „Nezávislost čínských ostrovů v oblasti Jihočínského moře je jako součást mezinárodního poválečného uspořádání pod ochranou Charty OSN a ostatního mezinárodního práva."

„Čína si uvědomuje, že mír a stabilita v oblasti Jihočínského moře ovlivňují její klíčové zájmy. Proto se Čína nikdy neuchýlí k použití násilí, pokud k tomu nebude přinucena ozbrojenou provokací," dodal Dai Bingguo.

„Stabilita v oblasti Jihočínského moře je v zájmu všech zúčastněných stran," uvedl Huang Renwei, viceprezident vědecké akademie Shanghai Academy of Social Science. „Měli bychom omezit strategickou nedůvěru a zároveň posílit krizový management."

Napětí v oblasti Jihočínského moře musí být ochlazeno," podotkl Michael Swaine, společník organizace CEIP." „USA a Čína musí překonat ohnivou rétoriku a položit základ pro zmírnění napětí v tomto regionu."

„Musíme pečlivě zvážit důsledky amerických operací v oblasti Jihočínského moře," uvedl Brendan Mulvaney, spolupředseda fakulty jazyků a kultury Americké námořní akademie (United States Naval Academy).

„V tuto napjatou chvíli to slouží jako Think Tank diplomacie," uvedl Wang Wen, děkan univerzity RUCCY.

Tento seminář usiluje o výměnu názorů mezi předními odborníky a spolupráci mezi Čínou a USA. Experti se zde shodli, že by se tyto dvě země neměly pouštět do konfrontací ohledně situace v oblasti Jihočínského moře.