Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiny mrtvých Blairovi nikdy neodpustí. Britská média komentují drsný verdikt nad iráckou válkou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Londýn - Včerejší závěry Chilcotovy komise o invazi do Iráku v roce 2003 jsou dnes pro britské deníky zprávou číslo jedna.

Prakticky všechny deníky na první stránce zmiňují soukromý vzkaz Blaira tehdejšímu americkému prezidentovi Georgi Bushovi - Podpořím tě za všech okolností. Blair ho poslal už osm měsíců před invazí, dávno v době, kdy Washington i Londýn tvrdily, že usilují o diplomatické řešení situace.

Financial Times (FT) zdůrazňují, že John Chilcot prakticky tvrdí, že Tony Blair se rozhodl podpořit Bushovu administrativu dávno před tím, než k tomu měl legální a parlamentní pravomoci. "Je hodně věcí na britském způsobu vládnutí, nad kterými je možné naříkat. Ale Chilcotovou zprávou britský establishment aspoň ukázal, že je odhodlán, aby se ohromné selhání jen tak nepřešlo," uzavřely FT.

The Times oceňují, že se nenaplnily obavy, že Chilcotova zpráva bude jen formálním cvičením. Vyšetřování je zdrcujícím hodnocením jednání bývalého premiéra před invazí v roce 2003 a nedostatku příprav na období po invazi, píší The Times. "Odtajněné vzkazy Tonyho Blaira Georgi Bushovi ukázaly, jak hluboce se Blair zavázal k válce a jak přecenil svou schopnost ovlivňovat americkou politiku."

"Zpráva kritizovala Tonyho Blaira, že prezentoval zpravodajské údaje o irácké hrozbě 's jistotou, která nebyla oprávněná'," připomněl The Daily Telegraph. "Při emotivní tiskové konferenci, během níž mu často selhával hlas, expremiér uznal, že některé rodiny mrtvých mu 'nikdy neodpustí a nezapomenou'."

The Guardian píše o "zničujícím verdiktu o irácké válce", který Chilcotova komise přinesla. Financial Times interpretují závěry jako "tvrdý verdikt nad Blairem", The Times přinášejí zpravodajství pod titulkem Blairova soukromá válka, zatímco bulvární listy jsou v odsudku někdejšího premiéra ještě příkřejší.

Daily Mail píše, že reakce Tonyho Blaira, který mezi jiným řekl, že by invazi podnikl znovu, je projevem "znechucujícího egocentrismu" a The Sun pod jeho velkým snímkem přinesl titulek Zbraň hromadného podvodu, v narážce na zbraně hromadného ničení, které byly oficiálním zdůvodněním invaze a které se v Iráku nikdy nenašly.

V souvislosti s tím, jak Blair hájil podíl Británie na invazi, The Guardian uvedl, že "proces vládnutí, politickou debatu a místo Británie ve světě ještě víc poškodila politická - a možná psychologická - potřeba balit brutální rozhodnutí držet se Spojených států do počestnosti".

Témata:  Tony Blair Velká Británie Irák

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy