Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ne znamená ne! Německo zpřísnilo zákon trestající sexuální násilí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí poslanci dnes schválili zpřísnění zákona, který trestá pachatele sexuálního násilí. Nově bude obsahovat princip "ne znamená ne". Aby soud uznal trestný čin za znásilnění, musel si dosud pachatel styk vynutit násilím nebo pod jeho pohrůžkou. Už se ozývají kritické hlasy, na nové nařízení prý doplatí muži.

Debatu, která vyústila v reformu trestního zákona, spustily silvestrovské útoky migrantů na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, ale i případ údajného znásilnění někdejší německé modelky.

Podle nově schváleného zákona bude stačit to, že k sexu došlo "proti zjevné vůli" oběti. Ke kvalifikaci činu jako znásilnění tak bude napříště stačit prosté odmítnutí pohlavního styku. Aktivní obranu proti němu nebude muset oběť dokazovat.

Kvůli silvestrovským incidentům poslanci do zákona přidali také pasáž o trestání sexuálních útoků spáchaných ve skupinách. Trest by měly podle ní dostat i ti, kteří se útoku přímo neúčastnili, byli ale součástí skupiny, která se jich dopustila. Podle právníků oslovených agenturou DPA by ale mohlo být toto ustanovení protiústavní.

Profesorka trestního práva Monika Frommelová v rozhovoru poskytnutém agentuře DPA označila dnes schválený zákon za "kontraproduktivní". Podle ní přibude obžalovaných, prokázání znásilnění ale bude stejně náročné jako doposud.

Podle německého listu Die Zeit se oběťmi nového zákona, který má chránit především ženy, které jsou nejčastěji terčem sexuálních útoků, mohou stát paradoxně muži, kteří budou daleko častěji neprávem obviňováni ze znásilnění. "Zda to byla noc plná milostné vášně či znásilnění, žena určí až následující ráno," varovala autorka komentáře v prestižním listu.

Témata:  Německo znásilnění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy