Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Jižnímu Súdánu nová občanská válka? Země nedbá ani na výzvy OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Juba - Nedělní výzva OSN k uklidnění situace v Jižním Súdánu se minula účinkem. V metropoli Juba dnes opět vypukly boje mezi stoupenci prezidenta Salvy Kiira a příznivci viceprezidenta Rieka Machara, kteří jsou vůdci dvou hlavních etnik v zemi.

Při nových násilnostech v zemi zahynulo již 272 lidí. Současná vlna střetů vypukla ve čtvrtek, kdy oddíly věrné Kiirovi zastavovaly automobily Macharových stoupenců a chtěly je prohledávat, což vedlo k ozbrojeným střetům. V pátek se do vzájemné přestřelky pustily ochranky obou vůdců, kteří právě jednali v prezidentském paláci o zmírnění napětí.

Reuters s odvoláním na vyjádření svědků uvádí, že v ulicích Juby se dnes pohybují tanky. Ve vzduchu také byly dva vrtulníky, které střílely do míst, kde sídlí vedení Macharových politických i vojenských stoupenců.

Podle agentury AP se střílí také v okolí sídla OSN v Jubě. Čínská televize CCTV na twitteru uvedla, že při střetech zahynul čínský voják, který v jihosúdánské metropoli působil v rámci mírové mise OSN (UNMISS).

Zdroj: YouTube

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale tuto nejmladší zemi světa a jeden z nejchudších států zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara.

Machar se koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Jde o součást naplnění mírové dohody ze srpna 2015, která má vést k ukončení války. Současné násilnosti ale vyvolávají obavy, že by se země mohla propadnout zpět do válečného konfliktu.

Témata:  Jižní Súdán OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy