Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transsexuální vojín Manningová se ve vězení pokusila spáchat sebevraždu

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Washington - Chelsea Manningová, původně vojín Bradley Manning, se ve vězení pokusila o sebevraždu. V roce 2013 byla odsouzena k 35 letům vězení za vyzrazení přísně tajných informací skupině WikiLeaks.

Podle advokátů americká amáda porušila její soukromí, když minulý týden médiím vyzradila, že byla Manningová hospitalizována. "Raději by zachovala soukromé zdravotní informace v soukromí a věnovala se zotavení," uvedli její právníci, kteří podle AP patrně o hospitalizaci nevěděli do chvíle, kdy se jich na událost začali ptát novináři.

Soud v srpnu 2013 shledal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za které mu hrozilo až 90 let vězení. Unikl ale obvinění z napomáhání nepříteli, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Vojenské nápravné zařízení ve Fort Leavenworthu ve státě Kansas povolilo bývalému vojínovi hormonální terapii vedoucí ke změně pohlaví z mužského na ženské. Manningová opakovaně dávala najevo naději, že její případ povede k tomu, že armáda a další instituce uznají potřeby transsexuálů. Minulý týden Pentagon oficiálně povolil transsexuálům pracovat pro vojsko.

Témata:  Chelsea Manningová U.S. ARMY transsexualové věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy