Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chelsea Manningová po sedmi letech opustí vězení, odsedět si měla 35 let

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Z vojenského vězení v kansaském Fort Leavenworthu dnes po sedmi letech vyjde na svobodu Chelsea Manningová (29), která v letech 2009-10 ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks přes 700 tisíc utajovaných dokumentů. Hodlá se zapojit do boje za práva transgenderových osob.

Její původní pětatřicetiletý trest za špionáž zmírnil na pětinu těsně před odchodem z úřadu bývalý americký prezident Barack Obama.

Hned po svém odsouzení v roce 2013 nastoupil Manning cestu ke změně pohlaví, přestože celou dobu byl držen v mužské věznici.

Její přechod z vězení na svobodu bude složitý - trangenderové osoby se v USA stále potýkají s nedůvěrou a diskriminací, mnozí navíc Manningové vyčítají její kontakty s WikiLeaks, které vyústily ve velký mezinárodní skandál.

Během věznění Manningové Pentagon přehodnotil svůj vztah k trangenderovým osobám a povolil jim, aby v armádě sloužily s přiznáním své skutečné identity. Tato změna se podle odhadu odborníků týká 7000 osob.

Témata:  Chelsea Manningová transsexualové USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy