Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační politika EU se měnit nebude. Evropská komise vydala jasný vzkaz

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Britské rozhodnutí opustit Evropskou unii v ostatních členech vzbudilo strach i naději, že EU nyní čekají radikální změny. Co se ale týče migrace, nic takového bychom očekávat neměli. S odkazem na vyjádření šéfa migrační politiky Evropské komise Dimitrise Avramopoulose to uvedl bruselský server Politico.

Avramopoulos prohlásil, že Evropská komise neplánuje přehodnotit migrační politiku EU kvůli rozhodnutí Velké Británie opustit EU. Právě evropská migrační politika podle některých členských států zhoršuje euroskeptismus na kontinentě.

Britské referendum by sice podle Avramopoulose mělo EU vést „k období sebereflexe“ ohledně některých klíčových problémů, v otázce uprchlíků by ale podle něj EU měla zachovat svůj současný směr.

„Migrace je jedna z našich 10 priorit a to se nezmění,“ uvedl s tím, že se Komise bude snažit vést členské státy EU k tomu, aby se zvládáním migrace pomohly. „Brzy hodlám navrhnout další reformy společného evropského azylového systému, aby došlo k dalšímu kroku v rámci snah o dokončení naší představy jeho zevrubné proměny,“ dodal.

Jak server podotýká, i jiní představitelé EU zdůraznili, že by azylová politika měla pokračovat v nastaveném kurzu, který podle nich směřoval k reformám a změnám již před britským referendem. To ale podle serveru mimo jiné znamená také implementaci schválených uprchlických kvót a pokuty pro země, které odmítnou uprchlíky přijmout. Oba návrhy přitom byly zejména ve Střední a Východní Evropě silně kritizovány.

Témata:  uprchlíci EU migrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy