Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědec pojmenoval brouka podle čínského prezidenta. Co na to hlava státu?

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Čínský entomolog pracující na České zemědělské univerzitě v Praze objevil nový druh brouka z rodu Rhyzodiastes. Dal mu druhové jméno podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga: Xii (Siův).

Chtěl mu tak poděkovat za to, že "pod jeho vedením je naše vlast neustále silnější a silnější", napsal list The Times. Čínského státníka to ale údajně nepotěšilo.

Mezi klady čínského prezidenta nepatří dar humoru ani schopnost zasmát se sám sobě, poznamenal list. Zatímco americký prezident Barack Obama bez problémů přijal, že je po něm pojmenovaný pavouk, a zesnulý jihoafrický vůdce Nelson Mandela propůjčil své jméno nahožábrému mořskému živočichovi, čínští cenzoři dělají všechno pro to, aby zmínky o broukovi Rhyzodiastes xii vymýtili - a státní sdělovací prostředky musely články o pojmenování nového brouka vymazat.

Wang Čcheng-Pin (Cheng-Bin Wang) svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil ve shnilém dřevě a kravském trusu na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan.

"Rhyzodiastes (Temoana) xii se pyšní blýskavým leskem a jeho genitální segment je přiměřeně dlouhý, na špičce úzce zakulacený," napsal Wang v popisu. A dodal, že tohoto brouka vnímá jako symbol úspěchů čínského vůdce.

Témata:  Si Ťin-pching 1 hmyz

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy