Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé se nevzdávají: Francie odhalila děsivé informace jejich velkých plánů

Islámští radikálové
Islámští radikálové
Foto: saharareporters.com

Paříž – Teroristické útoky v Paříži z listopadu minulého roku šokovaly Evropu a celý svět, teroristé se ale ani zdaleka nevzdávají. O tom, že Francii i Evropě hrozí postupně se vyvíjející teroristická hrozba, nyní varuje také bruselský server Politico.

Nová taktika teroristů

Server poukazuje na informace, které deník Le Figaro zveřejnil ohledně vyjádření Patricka Calvara, který stojí v čele francouzské hlavní domácí bezpečnostní agentury DGSI. Ten měl o nových taktikách teroristů informovat parlament během uzavřeného slyšení v květnu letošního roku.

Calvar varoval, že hrozba ze strany teroristů Islámského státu (IS) roste a mění se, jelikož teroristé zlepšují své techniky. Zatímco teroristické útoky v Paříži a Bruselu stavěly na útoku sebevražedných atentátníků, kteří útoky nepřežili, nově se teroristé snaží soustředit na mise, při kterých jejich operativci zabiti nebudou.

K tomu mají podle Calvara využívat například bomby v autech a improvizovaná výbušná zařízení, která jsou odpalována na dálku. Díky tomu chtějí být schopni útočit opakovaně a bez vynaložení příliš velkých zdrojů.

Jsme připraveni?

Francie přitom podle serveru na takovéto útoky připravena není. „Nové metody teroristů by byly výzvou pro už tak příliš rozprostřený francouzský bezpečnostní aparát, o kterém parlamentní komise prohlásila, že potřebuje velké reformy kvůli svému selhání při loňských útocích,“ podotýká.

„Jsem přesvědčen, že (teroristé z IS) se vyvinou do fáze bomb v autech a výbušných zařízení, čímž zvýší své schopnosti,“ měl Calvar v rámci slyšení prohlásit. „Nakonec budou posílat komanda, jejichž misí bude organizovat teroristické akce bez toho, aby v jejich průběhu zemřeli. K tomu budou potřebovat výrovce bomb a logický aparát – jinými slovy, usídlit se na našem území a získávat tu potřebné produkty,“ dodal.

Server podotýká, že ke zveřejnění tohoto varování, které bylo proneseno 24. května, došlo krátce po skončení fotbalového šampionátu Euro 2016, který se konal ve Francii a který doprovázela velká bezpečnostní opatření.

„Přijde občanská válka“

Calvar také varuje, že IS nebude spoléhat jen na takzvané „osamělé vlky“ – tedy lidi, kteří jsou skupinou inspirováni, aniž by jí byli nějak řízeni či cvičeni. Varuje, že skupina sice v Sýrii a Iráku přichází o území, ale o to více je nyní odhodlána podnikat velké sofistikované útoky na Západě.

Z útoků ve Francii a Belgii se podle něj teroristé poučili. „Jakmile na naše území vyšlou výrobce bomb, budou schopni vyhnout se obětovaní svých bojovníků a zároveň napáchat maximální škody,“ varoval Calvar.

Největší nebezpečí podle něj představují spící agenti IS – operativci, kteří odešli z Francie, byli v Sýrii nebo Iráku vycvičeni, a nyní jsou zpět ve Francii. Podle Calvara je jejich celkový počet 400-500.

Další útoky jsou podle něj nevyhnutelné. Mohly by navíc mít nepředvídatelné následky. „Jsme na pokraji občanské války. Myslím, že k tomuto střetu dojde. Jeden nebo dva další teroristické útoky a začne to. Takže je naší povinností předvídat a zablokovat jakékoliv skupiny, které by chtěly mezi komunitami rozpoutat boje,“ dodal.

Témata:  terorismus Islámský stát Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy