reklama

Spolupracovníci Mayové pro list Daily Express neoficiálně představili plány nové premiérky. Podle nich bude politička při vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie vyžadovat přísné omezení imigrace. Zdroj z její strany uvedl, že prioritou bude ukončení svobodného pohybu pro lidi ze zemí EU.

Dalším bodem, na kterém prý bude Mayová trvat, bude to, aby měla Velká Británie převahu nad Soudním dvorem Evropské unie.

„Jasná zpráva, která vyplývá z výsledků referenda, je, že lidé chtějí, abychom dostali zpět kontrolu nad našimi hranicemi. Theresa je naprosto odhodlána to udělat," uvedl nejmenovaný zdroj. Pochopila prý, že lidé chtějí, aby se v tomto směru začalo jednat.

Zdroj dodal, že Mayová nebude spěchat při spouštění článku 50 Lisabonské smlouvy, protože touží zajistit, aby vše proběhlo správně - což zásadním způsobem zahrnuje i stanovení limitu na imigraci.

Obchodní vztahy mezi EU a Británií údajně bude vyjednávat „krok za krokem", od samého počátku rozhovorů s Bruselem však prý bude chtít řešit otázku imigračních a hraničních kontrol.

Podle dřívějších vyjádření se Mayová nejprve pokusí sestavit vládu, až pak se bude zabývat jednáním s EU. Britská média netrpělivě čekají, koho si Mayová vybere do svého kabinetu.

Spekuluje se, že současný ministr financí George Osborne úřad opustí a jeho místo zaujme dosavadní ministr zahraničí Philip Hammond. S velkým napětím je pak očekáváno jméno ministra pro odchod Británie z Evropské unie, kterého Mayová přislíbila jmenovat.