Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci si to rozmysleli. Chtějí zpátky domů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stoke-on-Trent - Uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy často sní o lepším životě, než který by je čekal v jejich domovech zničených válkou. Někteří ale buď nenajdou, co hledají, nebo se na novém místě necítí dobře, a tak se raději zase vrátí do vlasti. Právě to je případ i syrské rodiny, která se chce z Británie vrátit domů.

Rodina syrských uprchlíků dostala k dispozici dům ve městě Stoke-on-Trent v hrabství Staffordshire v regionu West Midlands. Teď však skupina Syřanů žádá, aby byla poslána zpět.

Skupina 20 migrantů byla přestěhována do města v rámci vládního programu pro „zranitelné Syřany". Devět příbuzných - tři dospělí a šest dětí - skončilo na týden v hotelu poté, co opustili svůj obecní dům kvůli obavám o svou bezpečnost.

Rodina údajně dostala výhrůžky ze strany sousedů, ti je navíc měli napadnout. Místní je prý vyzvali, aby se ihned vrátili do vlasti. Ve městě prý nemají co dělat.

Členové rodiny prý po útocích „plakali a třásli se". Problémy údajně začaly, když jeden ze Syřanů poprosil sousedy, aby se ztišili. Členové tamní rady po těchto hanlivých výhrůžkách o uprchlících rodinu přestěhovali.

I další rodina se na protest rozhodla z přiděleného domu odstěhovat. Dobrovolníci, kteří uprchlíkům pomáhají, však obvinili radu, že dostatečně nedbala varování před nepřátelským chováním tamních obyvatel v některých částech města.

Reverendka Sally Smithová, která provozuje charitu Sanctus pro žadatele o azyl a uprchlíky, uvedla, že nabídla svou pomoc. „Když rada oznámila, že poskytne domov dvaceti syrským uprchlíkům z uprchlického tábora, církevní skupina nabídla svou pomoc v naději, že by lidé mohli pracovat společně a vlídně přivítat jakékoliv nové rodiny," uvedla.

Rada se prý však rozhodla, že do procesu přesídlení církevní skupinu nezapojí. Nebrala prý ani v potaz, do jaké komunity uprchlíky umístí. Duchovní dodala, že po útocích se členové rodiny „třásli a plakali a dokonce prosili, aby se mohli vrátit zpět do Sýrie".

Radní Randy Conteh, člen výboru pro bydlení, tvrdí, že ostatní rodiny zapadly dobře. „Tři z těchto rodin se setkaly s podporou místních lidí, naše město je tím proslulé," vysvětloval. To, co se stalo čtvrté syrské rodině považuje podle svých slov za izolovaný incident, který propukl, když jeden ze Syřanů požádal souseda o ztišení hudby.

„Abychom se vyhnuli situaci, kdy by byla rodina, která v tu chvíli byla uvnitř domu, znepokojena, jednali jsme rychle a rodinné příslušníky jsme přesunuli do náhradního ubytování," uvedl radní s tím, že rodině byla poskytnuta podpora i pomoc a že se pro ně v tuto chvíli hledá vhodnější ubytování.

Radní Conteh dodal, že město dělá vše, co může, aby rodiny podpořilo. Dodal, že dorazily další dvě rodiny, které byly přesunuty do domů se třemi nebo čtyřmi ložnicemi a že pro děti se už našlo místo v tamních školách.

Témata:  uprchlíci Velká Británie Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy