Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhé výročí sestřelení MH17 se blíží. Stále je mnoho věcí nevyjasněných

Vyšetřovatelé poskládali vrak z trosek letu MH17
Vyšetřovatelé poskládali vrak z trosek letu MH17
Foto: Reprofoto SkyNews

Kyjev – 17. července uplynou přesně dva roky od tragického dne, kdy byl na Ukrajinou sestřelen let MH17 malajsijských aerolinek. Při této tragédii zemřelo všech 298 lidí na palubě, pro jejich pozůstalé ale neděle krom osudné připomínky znamená i právní nepříjemnosti. Více informací uvedl ukrajinský server Ukraine Today.

Touto nedělí, tedy dnem uplynutí dvou let od tragédie, skončí možnost pozůstalých podat žalobu na Malajsijské aerolinie, společnost, která sestřelené letadlo provozovala.

Jak server vysvětluje, mnoho převážně nizozemských příbuzných s podáním žaloby vyčkává do poslední chvíle, protože doufají, že se jim podaří na kompenzaci za psychologickou újmu se společností vyjednat mimosoudně.

Toto odůvodnění, tedy způsobení „psychologického traumatu“, ale podle serveru nespadá pod úmluvu z roku 1999. Pokud se Malajsijské aerolinie i přesto rozhodnou pozůstalým náhradu vyplatit, stanoví tak precedens, což podle Pabla Mendese de Leon, profesora vzdušného a vesmírného práva na Leidenské univerzitě, společnost zřejmě chtít nebude.

Server také podotýká, že pokud ve vyšetřování, které je doposud stále velmi nejasné a pomalé, dojde k výrazným pokrokům, rodiny by mohly mít další možnost žalobu podat. Jinak ale tato možnost tuto neděli skončí.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy