Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie pláče, je to jasný teroristický útok, burcuje prezident Hollande

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž/Nice - Francie má za sebou jeden z nejhorších teroristických útoků v historii. Nejméně 77 lidí zemřelo a dalších 50 bylo zraněno, když do davu lidí oslavujících státní svátek ve městě Nice najelo nákladní auto. Podle francouzského prezidenta François Hollanda je země v slzách.

François Hollande ve svém projevu oznámil, že výjimečný stav, který měl skončit za necelé dva týdny, bude prodloužen o další tři měsíce. Do služby bude povolána armádní revize, která bude pomáhat policistům. Mimo jiné budou posíleny vojenské akce v Sýrii a Iráku.

"Francie je v slzách. Je to zrůdnost, použít nákladní auto a záměrně zabít mnoho lidí, kteří šli pouze oslavit národní svátek. Bolí to, ale budeme silní. Budeme silnější než fanatici, kteří nám chtějí ublížit," burcuje Hollande, který kvůli útoku svolal zasedání krizového štábu.

Hollande si je jistý, že se jedná o teroristický útok: "Útok byl jednoznačně teroristické povahy. Mezi mrtvými bylo několik dětí. Dvacet obětí je nyní v kritickém stavu. V boji proti terorismu učiníme vše, co je v našich silách," dodal.

Francouzský prezident se také podle svých slov ještě dnes chystá navštívit jihofrancouzské pobřežní město. "Na všech místech, kde to bude potřeba, posílíme policisty a záložní revize," dodal prezident s tím, že jde o francouzské občany s nebo bez vojenských zkušeností a bývalé vojáky.

Nejméně 77 lidí zemřelo a dalších 50 bylo zraněno při útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Útok jako teroristický čin vyšetřuje protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury. Podle šéfa místní samosprávy bylo v autě množství střelných zbraní a granátů a útok byl dobře připraven.

Témata:  François Hollande Francie teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy