Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální slova z USA: Všichni muslimové by měli být otestování

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington – Někdejší vysoce postavený republikánský politik a expředseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických Newt Gingrich, o kterém se rovněž mluví jako o jednom z mužů, které by si mohl Donald Trump vybrat za svého viceprezidenta, vyvolal pobouření. Když se vyjádřil k útoku v Nice, navrhl „testování“ všech muslimů.

Gingrich po teroristickém útoku uvedl, že by všichni muslimové měli být testováni, aby bylo zjištěno, zda věří v právo šaría. V rozhovoru pro Fox News Gingrich vyzval k tomu, aby byli všichni muslimové, kteří v šaríu věří, deportováni.

„Západní civilizace je ve válce. Měli bychom otevřeně testovat každou osobu, která pochází z muslimského prostředí, a pokud věří v šaríu, měli by být deportováni. Šaría je neslučitelná se západní civilizací," vysvětloval republikán.

„Moderní muslimy, kteří se vzdali práva šaría, jako občany přivítáme... Ale musíme být neúprosní při definování těch, kdo jsou naši nepřátelé," tvrdil.

Jeho slova podle serveru The Express vyvolala obrovské protesty na sociálních sítích. Jeden uživatel napsal: „Newt Gingrich chce deportovat všechny, kteří věří v šaríu, nebo kteří navštíví webové stránky šaríi. Vážně, tento muž je ostuda..."

„Žádný terorista nám to neřekne... Věřím v šaríu, prosím, deportuje mě. To je ta nejhloupější věc, kterou jsem kdy slyšel," napsal další. „Co to Newt Gingrich blábol o šaríi? Co to má co činění se životem ve Spojených státech v roce 216?" přisadil si další.

Témata:  muslimové USA Newt Gingrich

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy