Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská televize odvysílala drastické záběry z Nice, pobouřila tím věřejnost

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: France24.com

Paříž - Veřejnoprávní televize ve Francii se omluvilo za odvysílání drastických záběrů během živého vysílání po atentátu v Nice, který si vyžádal 84 mrtvých a nejméně 100 zraněných. Mezi oběťmi byly také děti.

Ředitelství v omluvě připustilo, že zvláštní vysílání stanice France 2 obsahovalo šokující svědectví a brutální záběry, které se dostaly na obrazovku a pobouřily veřejnost. Přiznalo, že tato brutalita neodpovídá televizní koncepci a že došlo k chybě v úsudku, i když se tak stalo za mimořádných okolností.

Šokující byl podle kritiků především televizní rozhovor s mužem, který jen pár minut po atentátu seděl u jedné z obětí. "Dobrý den pane, právě jste přišel o manželku, co tomu říkáte?" ironicky poznamenal na twitteru novinář, který sám byl svého času rukojmím Islámského státu.

Šéf novinářského sdružení ve France 2 Manu Tissier to označil za "velikou chybu" a "obrovskou hloupost". Dodal však, že hovořil se šéfredaktorem, podle kterého došlo k chybě: kdosi totiž tyto záběry viděl, označil je za použitelné, a tím pustil do vysílání.

Za normálních okolností o tom, co půjde na obrazovku, rozhoduje šéfredaktor. Ale po atentátu redakce pracovala v mimořádném složení a ovzduší, a tak tuto chybu lze podle Tissiera pochopit, nelze ji však omluvit.

List Libération v této souvislosti připomněl soudní proces ohledně fotografie jedné z umírajících obětí atentátu v pařížském koncertním sále Betaclan. Fotografka a právnička Joëlle Verbruggeová v této souvislosti zdůraznila, že podle francouzského občanského zákoníku v těchto případech svoboda slova nesmí narušit lidskou důstojnost.

Témata:  média policie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy