Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Krymu bude ruský raketový systém S-400, dokáže sestřelit 30 cílů najednou

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko v srpnu umístí na Krym svůj vylepšený systém protivzdušné obrany S-400, který má nahradit starší verzi S-300. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov v roce 2014.

"Očekává se, že v srpnu 2016 budou systémy S-400 vyloženy ve Feodosiji, kde budou nastálo umístěny," uvedl vojenský velitel Jevgenij Olejnikov.

Feodosija leží ve východní části Krymu. Moderní systémy protivzdušné obrany S-400 nyní chrání i ruské základny v Sýrii, kde Moskva stojí na straně prezidenta Bašára Asada.

Systém dokáže sledovat asi 300 cílů a sestřelit najednou tři desítky z nich ve vzdálenosti několik stovek kilometrů.

Severoatlantická aliance před pár dny oznámila, že posílí své východní křídlo tím, že tam rozmístí čtyři vícenárodní prapory. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga budou vojáci USA základem praporu v Polsku, Britové v Estonsku, Kanaďané v Lotyšsku a Němci v Litvě.

Nikdo v NATO o podobném kroku neuvažoval až do událostí na Ukrajině. "Je to obranná, proporční odpověď na kroky Ruska na Ukrajině a na (ruskou) nelegální anexi Krymu," zdůraznil generální tajemník NATO.

Témata:  Rusko rakety S-400 Krym Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.