Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o území u Jihočínského moře zastínily summit ASEM

Nová čínská stíhačka J-15
Nová čínská stíhačka J-15
Foto: The Telegraph

Ulánbátar - Summit ASEM dnes skončil, aniž by v závěrečném prohlášení padla přímá zmínka o sporu v Jihočínském moři. Nedávný verdikt z Haagu přesto podle diplomatů jednání zcela zastínil.

Mezinárodní rozhodčí soud v úterý rozhodl, že Čína nemá právo na sporné ostrovy v Jihočínském moři. Peking už předem upozornil, že verdikt neuzná.

Zdroj: YouTube

V závěrečném prohlášení členské země ASEM zopakovaly závazek podporovat námořní bezpečnost a spolupráci, volnost plavby a přeletů, a vyvarovat se používání síly. Spory se mají řešit pomocí mezinárodního práva, charty OSN a Dohody OSN o mořském právu (UNCLOS).

Summitu se zúčastnili zástupci celkem 51 států a představitelé Evropské unie, včetně českého prezidenta Miloše Zemana. V Mongolsku byli také německá kancléřka Angela Merkelová či ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Témata:  Mongolsko Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy