Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml pokus o převrat v Turecku odsoudil. Putin se chce sejít s Erdoganem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Kreml odsoudil pokus o vojenský převrat a vyjádřil naději, že se Ankara postará o bezpečí ruských turistů v zemi.

Rusko doufá v obnovení pořádku a stability v Turecku, uvedl Putin s tím, že protiústavní činy a násilí jsou nepřijatelné. Podle turecké prezidentské kanceláře ruská hlava státu řekla, že stojí plně za "demokraticky zvolenou tureckou vládou". Kdy přesně k rozhovoru došlo, není jasné.

Agentura RIA Novosti dnes uvedla, že by se Putin a Erdogan mohli na počátku srpna setkat.

Obnovu vztahů mezi Tureckem a Ruskem pošramocených listopadovým sestřelením ruské stíhačky nad syrsko-tureckou hranicí umožnil v červnu omluvný dopis prezidenta Erdogana. Rusko pak v rychlém sledu rozhodlo o postupném rušení sankcí, které se týkaly i turistického ruchu. První charterový let z Ruska se 189 cestujícími přistál v letovisku Antalya minulou sobotu.

Témata:  Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy