Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenectví dvou mocenských zemí na spadnutí? USA navrhlo Rusko spolupráci

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy navrhují Rusku dohodu o vojenské spolupráci v boji proti radikálům z hnutí Islámský stát a al-Káida v Sýrii. Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnil deník Washington Post. Podobnou spolupráci ale už Rusko Spojeným státům navrhlo několikrát.

Návrh zahrnuje společné americko-ruské letecké operace, velicí a řídicí centrum a další koordinované útoky proti radikálům. V případě, že dojde k dohodě, Spojené státy naváží vojenskou spolupráci s Ruskem, které je hlavním zahraničním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Washington dlouhodobě požaduje Asadův odchod jako základní podmínku urovnání syrského konfliktu. Spojené státy navíc dosud možnost spolupráce s Kremlem v boji proti islamistům v Sýrii vylučovaly, protože tvrdily, že boj Ruska proti terorismu v Sýrii je jen záminkou pro podporu režimu v Damašku.

Nejmenovaní američtí představitelé podle deníku uvedli, že Washington a Moskva zatím ohledně možné vojenské spolupráce v Sýrii nedospěly k dohodě. I přesto je to za strany Spojených států první pokus o urovnání vztahů mezi Východem a Západem.

Objevila Amerika Ameriku?

O podobný kontakt se přitom Rusko snažilo už několikrát. Sergej Lavrov v únoru uvedl, že během debat s Washingtonem navrhli zcela konkrétní plán, který byl předmětem zkoumání ze strany Američanů. 

"Ve snaze změnit humanitární situaci v Sýrii s ohledem na skutečné schopnosti jsme podnikli v tomto směru další kroky k dosažení politického urovnání krize, což ve svém usnesení označujeme jako nutnou podmínku pro zahájení jakýkoliv smysluplných rozhovorů mezi Syřany," uvedl tehdy Lavrov a dodal, že Moskva je stále častěji obviňována ze zhoršování situace svými leteckými útoky proti teroristickým skupinám v arabské oblasti. 

Není to přitom jediný příklad. Rusko již tímto směrem učinilo několik kroků. Například ruský ministr obrany Sergej Šojgu v květnu navrhl, aby se Rusko spojilo s koalicí vedenou Spojenými státy a společně zasáhli proti islamistům v Sýrii. Spojené státy ale na žádnou dohodu nepřistoupily.

USA na šachovém poli

Podle některých analytiků se přitom zájmy Ruska a Spojených států překrývají a spolupráce v boji proti IS by byla na místě. Experti se rovněž shodují, že k žádnému trvalému politickému řešení nebo ustání násilností v Sýrii nedojde bez vojenské porážky tamních islamistických organizací.

Kupříkladu agentura Bloomberg uvádí, že s přibývajícími útoky na pozice islamistů musí Spojené státy a Rusko nastavit novou úroveň spolupráce, kterou bude možné považovat za alianci.

Varuje ale, že každá podpora Asada a jeho režimu se negativně projeví ve vztazích mezi USA a jeho spojenci v oblasti, Tureckem a Saúdskou Arábií. Spojené státy se prý budou stále obtížněji vyhýbat spolupráci s Ruskem, zatímco síly jimi podporované jednají na společném válečném poli proti IS.

Témata:  USA Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy