Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z přátel úhlavní nepřátelé: Erdogan obvinil z puče duchovního Gülena

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara/Washington - Přes 160 lidí zemřelo při pokusu o převrat v Turecku a prst prezidenta Erdogana ukazuje na jednoho viníka - duchovního Fethullaha Gülena, který se skrývá v Americe. Je až s podivem, jak rychle se z dobrých přátel stali úhlavní nepřátelé a jak prezidenta Erdogana nyní pohlcuje touha dostat Gülena do Turecka. Proč mu duchovní tolik vadí?

Ještě do roku 2013 stáli bok po boku a Hizmetu, moderně pojatému islámskému hnutí, se v Turecku dařilo. Po několika skandálech ale vzalo přátelství mezi Fethullahem Gülenem a prezidentem Erdoganem definitivně za své. Duchovní ale zůstal v Pensylvánii a Recep Tayyip Erdogan si proto přeje jediné - dostat Gülena zpět do Turecka.

Byly to "zahraniční vnější síly, které chtěly obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným složkám", uvedl turecký prezident a nepřímo tak ukázal do Ameriky na Gülena. Je přesvědčený, že to duchovní celý pokus o převrat zinscenoval a že musí být proto vydán do Turecka. Zároveň dodal, že USA je strategickým partnerem a neměly by proto návratu duchovního bránit.

Gülen, který žije v budově Golden Generation Worship & Retreat Center v Saylorsburgu, si z prezidentových výhružek příliš hlavu nedělá. "Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně," řekl v rozhovoru pro The Financial Times.

Nařčení turecké hlavy státu se ale brání a celý pokus o puč odsuzuje. "Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviněn, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného," uvedl 75letý Gülen v prohlášení, ze kterého citovala agentura AFP.

Naopak ale upozornil na to, že za převratem by klidně mohla stát přímo Erdoganova strana AKP, která chce takticky upevnit moc prezidenta.

Kdo je Gülen

Duchovní Fethullah Gülen je považován za jednoho ze světově nejvýraznějších islámských představitelů. Narodil se v Turecku v roce 1941, později začal studovat a jezdit na přednášky do různých mešit v zemi. Založil i několik škol - a to i za hranicemi země, informuje britský Independent.

Netrvalo dlouho a oblíbil si ho i tehdejší premiér Erdogan. Přátelství však netrvalo dlouho. V roce 1999 na veřejnost pronikla nahrávka, ve které Gülen údajně vyzýval své stoupence k "infiltraci státních insitucích". Tehdy se Gülen bránil, že s videem bylo manipulováno. Když byl obviněn z hanobení státu, odešel do Pensylvánie.

Chvíle, kdy Gülen zcela přišel o přízeň tureckého premiéra, ale přišla až o 14 let později. Policie totiž začala prošetřovat korupci a vznesla hned několik obvinění proti věrným stoupencům Gülena. Erdogan pak muže obvinil z toho, že ho chtěl připravit o moc.

Následovaly kruté čistky mezi policisty, novináři i v armádě. Erdogan chtěl vymýtit všechno, kam až sahala Gülenova moc. Na svého dřívějšího přítele vydal zatykač a z duchovního se rázem stal jeden z nejhledanějších zločinců.

Život duchovního

Fethullah Gülen nyní žije v Pensylvánii - v budově Golden Generation Worship & Retreat Center, která se stará o své "ovečky", pořádá duchovní akce a podniká různé záchranné misie. Sídlo sice na první pohled vypadá honosně, duchovní Gülen ale žije celkem skromně. To ostatně dokazuje i galerie výše.

Bydlení je prostě, ale pohodlně zařízené. Najdete tu velké množství knih, hlavně islámských. Jeho "pokojík" zdobí i turecká vlajka, která mu připomíná, odkud pochází. V rozhovoru s novináři uvedl, že za svou zemi a obyvatele v ní se stále modlí.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko vojenský převrat v Turecku Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.