Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blízká budoucnost Turecka: Co čeká Erdogana z ruského pohledu?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Moskva - Pokus o armádní převrat v Turecku se nesetkal s úspěchem a tamní prezident Recep Tayyip Erdoğan nyní pouze upevní svou pozici. Tvrdí to předseda výboru Státní dumy pro mezinárodní otázky Alexej Puškov.

"Domnívám se, že z tohoto konfliktu vyjde Erdogan podstatně posílen. V armádě a vedení proběhne čistka, která odstraní příznivce státního převratu," uvedl pro agenturu RIA Novosti Puškov.

Dodal, že armáda ve své většině podpořila Erdogana a "nespolehlivé elementy" nyní musí být odstraněny. "Proto se jeho osobní moc podle mého názoru pouze posílí", vysvětlil Puškov.

Podle něj ale není důvod k panice. "V případě zahraniční politiky skutečnost, že Erdogan zůstane u moci, zřejmě znamená, že smlouvy uzavřené s Ruskem budou nadále zachovány. Nevidím tedy žádný důvod, proč by je Ankara měla rušit," tvrdí.

Puškov se domnívá, že korekce, které Erdogan začal postupně zavádět v zahraniční politice, aby urovnal vztahy s Ruskem a se sousedními zeměmi, budou pokračovat.

Neúspšný pokus o státní převrat tak podle Puškova nebude mít vliv na zahraniční politiku Turecka. Jediné, v čem se konflikt promítne, je vnitrostátní politika Turecka, kterou zasáhnout jak čistky, tak upevnění Erdoganovy moci.

Po zmaření puče zahájily úřady rozsáhlé zatýkání. Zadrženo bylo kolem 6000 lidí, především vojáků, mezi kterými jsou i vysoce postavení generálové. Jedním z nich je i Bekir Ercan Van, velitel letecké základny Inçirlik na jihu Turecka, odkud startují stroje mezinárodní koalice do boje proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku.

Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu, Státní rady a Kasačního soudu, nejvyšších soudních instancí Turecka.

Témata:  Rusko Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy