Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se nabídlo, že převezmou po Británii předsednictví EU

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Brexit vyvolal řadu nejasností, mezi které patří také status rotujícího předsednictví uprostřed jednání Británie o jejím odchodu z EU. Maďarsko už dalo najevo, že je připraveno převzít ve druhé polovině roku 2017 předsednictví EU místo Spojeného království.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že Maďarsko je s pomocí svých partnerů ve visegrádské skupině (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) jedinou členskou zemí EU, která představila úspěšnou odpověď na hlavní výzvy "abnormální" situace v Evropě, jako je migrační krize.

Maďarsko má tedy podle ministra dobrou pozici na to, aby stanulo v čele bloku, vzhledem ke své střízlivé politice založené na zajištění veřejné bezpečnosti, dodal Szijjártó.

Kromě toho Maďarsko a jeho diplomaté získali podle vyjádření ministra velmi pozitivní ohlas, pokud jde o předsednictví, které země zastávala v první polovině roku 2011.

Témata:  Maďarsko EU Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy