Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Düsseldorfu způsobily požár Hitlerovy granáty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Düsseldorf (Německo) - Granáty z druhé světové války dnes večer způsobily požár v centru Düsseldorfu. Výbušniny byly objeveny při stavebních pracích a jedna z nich se vznítila, díky rychlému zásahu hasičů se ale podařilo zabránit jejich explozi. Informovala o tom agentura DPA.

Granáty odhalil bagr, který na místě prováděl výkopové práce. Podle pyrotechniků vlhké prostředí v zemi udržovalo výbušniny stabilní, když však začala půda na slunci vysychat, vznítil se fosfor v jedné z nich. Jeden z přivolaných hasičů hodil ostatní granáty do nedalekého potoka předtím, než se k nim oheň dostal, a zamezil tak výbuchu.

Při požáru nebyl nikdo zraněn a hasiči ho rychle dostali pod kontrolu. Zbývající granáty následně zneškodnili policejní pyrotechnici.

Problémy s nálezy nevybuchlé munice z druhé světové války jsou v Německu časté. Počátkem července například objevili pyrotechnici na pozemcích automobilového koncernu Volkswagen ve Wolfsburgu nevybuchlou čtvrttunovou bombu. Na konci června bylo kvůli likvidaci letecké pumy evakuováno na 12.000 lidí v Oranienburgu u Berlína.

Témata:  munice Německo II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy