Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rasistická napadení pokračují? Muž zaútočil na muslimku a násilím jí z hlavy strhl závoj

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Sunderland – Jihovýchodem Velké Británie otřásl další rasistický útok. Jeho terčem byla zahalená muslimka, kterou napadl pětapadesátiletý muž přímo v nákupním centru.

K incidentu podle serveru Daily Mail došlo ve městě Sunderland na jihovýchodě země. Brit Peter Scotter (55) údajně napadl v nákupním centru zahalenou muslimku, z tváře jí strhl muslimský závoj nikáb a křičel na ni rasistické urážky. Napadení bylo podle úřadů natolik važné, že se muž bude zodpovídat před soudem.

Scotter byl obviněn, že muslimce doslova serval šátek a hodil ho na zem. Tím se podle soudu dopustil rasového útoku s přitěžujícími okolnostmi.

Žena, na kterou zaútočil, podle policejní zprávy v tu chvíli čekala před obchodem, kde v tu chvíli nakupoval její manžel a devítiletý syn. Po napadení prý žena pociťovala bolesti krku, navíc ji prý muž téměř srazil na zem.

Prokurátorka Laura Laxová také uvedla, že útok byl jasně rasisticky motivován a že útočník při něm křičel rasistické urážky.

Proces se Scooterem začne 16. srpna. Když se muž dozvěděl, že bude muset k soudu, ukazoval na novináře vulgární gesta a křičel na ně.

Údajný útok se stal v době, kdy přichází zprávy o vzestupu rasových útoků, které se ve větší míře projevily po britském referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Obyvatelé Sunderlandad, kde k útoku došlo, hlasovali pro odchod z EU v poměru 61:39.

Témata:  muslimové Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy