Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravý důvod toho, že migranti míří do Evropy? Pašeráci v tom mají prsty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň/Berlín - Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Německo, Řecko a další evropské státy se potýkají s migranty. To je obecně známý fakt a zprávy o uprchlících čekajících na hranicích se objevují prakticky denně. Migrace má ale i stinnou stránku, tiché převaděče a pašeráky, kteří přes výše zmíněné a další státy převádí desítky či stovky uprchlíků potají. Ostatně jejich služby využívá zhruba 90 procent všech migrantů mířících do Evropy.

Jeden příklad za všechny: Rakouská policie zadržela o víkendu pětici pašeráků, kteří převáděli migranty přes Slovensko-rakouskou a Slovensko-maďarskou státní hranici. Dříve, než je stihly úřady dopadnout, převaděči převedli přes hranice více než stovku uprchlíků.

Tisková agentura APA uvedla, že ve Vídni a Dolním Rakousku došlo současně k několika domovním prohlídkám. Podezřelí jsou ve věku 23 - 41 let a jsou občany Iráku, Sýrie a Rakouska. Od dubna mají na kontě 17 cest, při kterých přepravily ilegálně do Rakouska více než 100 osob. 

Na intenzivním přeshraničním vyšetřování aktivit výše uvedené převaděčské skupiny se podíleli policejní složky z Rakouska, i Maďarska a Slovenska od dubna 2016. I přesto jde ale pouze o kapku v moři převaděčů. Migranty pašují nejen lidé v rámci Evropy, ale i z Turecka a dalších východních států do Itálie a Řecka. 

Pašování neskončí

Mustafa Fetouri, nezávislý libyjský akademik a oceněný novinář, tvrdí, že Evropská unie může i nadále zvyšovat opatření a zintenzivňovat boj proti pašování lidí a obchodu s nimi, to ale nepřestane, dokud se země, z nichž migranti utíkají, nestanou politicky stabilní.

Bojovat proti pašerákům podle něj měla operace Sophia, kterou EU zahájila minulý rok v září. Ta byla navržena pro boj proti pašerákům z Libye a okolních zemí, jejichž cílem byla Evropa, zejména Itálie. "Jenže místo úspěšného zasahování proti pašerákům a jejich sítím se celá operace změnila v záchrannou operaci. V červnu sice bylo zadrženo více než 50 lidí podezřelých z pašeráctví, ale většinou šlo o nevýznamné operativce, ne o ty, kteří operace řídí. Od začátku operace bylo zabaveno asi 80 dřevěných lodí, ale pašeráci od té doby prostě přešli na nebezpečnější nafukovací čluny," varuje.

Zpráva britského parlamentu, která byla zveřejněna v květnu, sama uznala, že se z operace zaměřené proti pašerákům stala převážně záchranná mise, která pomohla zachránit asi 9 tisíc migrantů. A ačkoliv na začátku července Evropská unie oznámila posílení své pobřežní stráže o dalších 1 500 lidí, podle Fetouriho to pašeráky nezastaví, jen zpomalí.

S migranty a pašeráky bojuje například i Srbsko, přes které jen loni na cestě do zemí Evropské unie přešlo přes 650 tisíc lidí. Navzdory uzavření "balkánské cesty" prošlo letos už přes Srbsko asi 100 tisíc uprchlíků. Většina z nich vstoupila na území Srbska z Bulharska a "nemají šanci přejít do Maďarska.

Převaděče využívá většina migrantů

Převádění migrantů do Evropy je pro pašeráky výnosný byznys. Šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright uvedl, že zločinecké gangy si v loňském roce pašováním migrantů do Evropy vydělaly až šest miliard eur, což odpovídá zhruba 162 miliardám korun.

Služby pašeráků podle něj využilo 90 procent migrantů, kteří se loni na evropský kontinent dostali. Pašování lidí se tak v loňském roce stalo nejrychleji rostoucím zločineckým odvětvím a riziková je i spojitost s terorismem.

Europol se ale už v únoru rozhodl proti převaděčům bojovat. Zřídil evropské centrum pro boj proti pašovaní migrantů a vypracoval databázi zahrnující kolem 40 tisíc lidí, kteří jsou do pašování migrantů zapleteni. Zdaleka ne všichni však byli doposud dopadeni či začteni.

Témata:  uprchlíci pašeráctví

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy