Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posledním mamutům na Zemi měla dojít pitná voda, tvrdí vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: vibizmedia.com

Většina mamutů vymřela před více než 10 tisíci let, na jednom odlehlém ostrově u pobřeží Aljašky žili o pět tisíc let déle. Vědci nyní dokázali určit, proč tihle mamuti vymřeli.

Jedna z posledních známých skupin mamutů uhynula na nedostatek pitné vody, myslí si vědci. Díky oteplování se jezera stávala mělčí a mělčí a mamuti tak nebyli schopni uhasit svou žízeň, informuje server BBC.

Za vyhynutí mamutů můžou klimatické změny a velký lov lidí. Na Pribilofových ostrovech v Beringově moři ale mamuti žili dalších pět tisíc let po vyhynutí jejich pevninských bratranců. Jak se Země ohřívala, hladina moře se zvedala a zaplavila některé sladkovodní plochy.

Mamuti se tak museli dělit stále o menší a menší zásoby pitné vody, začali se shromažďovat u vodních napajedel, a to způsobilo velký problém. Zničili vegetaci, což spustilo erozi sedimentů, takže si vlastně přispívali k jejich vlastnímu zániku.

Pokud nebylo dostatek deště, nebo vody z tajících ledovců, tak zvířata zemřela velmi rychle. Dnešní sloni vyžadují 70 až 200 litrů vody denně, pokud mamuti potřebovali stejné množství, mohli při velkém shromáždění vypít vodu z nádrže do měsíce.

Témata:  mamut mamuti doba ledová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy