Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzkřísí vědci mamuty? Za dva roky mohou chodit po naší planetě, myslí si experti

DNA
DNA
Foto: Pixmac

Cambridge – Již brzy by se mohli po naší planetě znovu procházet majestátní mamuti, kteří vymřeli již před několika tisíci lety. Vědci hlásí, že už za dva roky by mohli vytvořit hybridní embrio slona a mamuta. O projektu připomínajícím známý film Jurský park informuje o tom server The Independent.

Úspěšné vytvoření hybridního embrya by bylo důležitým krokem na cestě k oživení prehistorického chobotnatce. Jak poukazuje server The Independent, tato práce by byla důležitým krokem na kontroverzní misi s cílem vzkřísit dlouho vyhynulé zvíře.

Pokud by se to podařilo, mohlo by to vést ke znovuzrození celé řady zvířat, která již vyhynula. Pomocí jejich DNA by je bylo možné přivést zpět k životu.

Vědci doufají, že se jim nejprve podaří vytvořit embrio s rysy mamuta, jako jsou dlouhé chlupy, silná vrstvy tuku a krev adaptovaná na chladné prostředí. To by pak mohlo být zkombinováno s DNA slona, plánují experti. Takové embryo by pak mohlo být využito k vypěstování živého tvora, čímž by zvíře bylo přivedeno zpět k životu.

Nakonec by takové embrio mělo být umíněno do umělé dělohy, kde by o něj vědci pečovali. Dříve se spekulovalo o tom, že by mohlo být vloženo do slonice, tento návrh byl ale kritizován jako velmi krutý a pak úplně zamítnut. Je totiž velice pravděpodobné, že by zvíře velmi trpělo, nebo by v průběhu procedury mohlo dokonce zemřít.

Vzhledem k tomu, že projekt byl zahájen už v roce 2015, byli výzkumníci schopní postupně přidávat další úpravy do genomu slona – začali na 15, momentálně jsou u 45 úprav. To znamená, že mohou přidávat další a další prvky z mamutí DNA, což nakonec povede k vytvoření hybridu obou zvířat.

Profesor George Church, který vede tým Harvardské univerzity k projektu řekl: „Pracujeme na způsobech, jak zhodnotit dopad všech těchto úprav a v podstatě se snažíme provádět embryogenezi v laboratoři.“

Tyto úpravy už podle něj například přispěly k tomu, že by sloni mohli žít na chladnějších místech, než tomu bylo dosud. „Naším cílem je vyrobit hybridní sloní a mamutí embryo. Ve skutečnosti by bylo jako slon s řadou mamutích rysů. Ale tak daleko ještě nejsme, nicméně za pár let by to mohlo jít,“ říká.

Vědci se stále více a více zajímají o to, jak přinášet zvíře zpět k životu. Revoluční genové editační techniky jim umožní přesně selektovat kousky DNA a znovu je vložit jinam - a to navzdory skutečnosti, že vzorky byly zmrazeny v sibiřském ledu po tisíce let.

Témata:  mamut DNA vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy