Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepředstavitelná síla: Slunce zničilo nejrychlejší objekt v soustavě +VIDEO

Slunce
Slunce
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Komety jsou obecně velmi zajímavé, existuje ale jeden speciální čas, kdy se stanou ještě zajímavějšími. A to, když se přiblíží ke Slunci. Pro samotnou kometu to nedopadne dobře, ale my alespoň můžeme vidět, neuvěřitelnou sílu obra ve středu naší soustavy.

SOHO, společná sonda NASA a ESA strávila už dvacet let pozorováním Slunce a za tu dobu zachytila už neuvěřitelné kousky, jak informuje server Science Alert. Nyní se přidají záběry komety, která se velkou rychlostí řítí ke svému zániku.

A very bright sungrazer comet imaged few hours ago by SOHO C2 (@esa/@NASA) coronagraph #comets #astronomy pic.twitter.com/5AKuFl8C8M

— Ernesto Guido (@comets77) 4. srpna 2016

 

Podle Karla Battamse, který takové komety studuje, letěla rychlostí 482 kilometrů za sekundu. V době svého zániku se tak jednalo o nejrychlejší objekt v naší soustavě. Jeho kolega Matthew Knight umístil kometu mezi deset až pět nejjasnějších objektů, které spatřila sonda SOHO.

Video je také zajímavé tím, že v levé části Slunce probíhala právě masivní solární erupce.

Témata:  Slunce 1 komety

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy