Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na povrchu Pluta se našlo zamrzlé jezero

NASA zveřejnila snímky planety Pluto
NASA zveřejnila snímky planety Pluto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington – Sonda New Horizons pokračuje v posílání dat získaných během svého průletu okolo Pluta a vědci se nestačí divit. Zatím poslední snímky naznačují, že se na povrchu ledové trpasličí planety nachází zmrzlé jezero. Informoval o tom server Science Alert.

Detailní prohlížení snímků zaslaných sondou New Horizons odhalilo útvar, který podle vědců jasně připomíná jezero. Domnívají se, že se kdysi jednalo o jezero tekutého dusíku, který následně zmrzl.

To je v souladu s prohlášením Alana Sterna, vrchního vyšetřovatele New Horizons, podle kterého kdysi na Plutu existovaly látky v kapalném stavu.

V současnosti se průměrné teploty na Plutu pohybují okolo -229 stupňů Celsia, ale podle serveru tomu tak v minulosti být nemuselo. Pluto oběhne okolo Slunce jednou za 248 let a v průběhu tohoto oběhu mění úhel, pod kterým kolem Slunce obíhá. V důsledku toho podle NASA dochází k extrémním změnám atmosférického tlaku, které v minulosti mohly vést k vyšším teplotám.

Kdysi tak na Plutu mohly být tekoucí řeky a jezera. Naposledy se tak ale podle vědců stalo před 800 tisíci lety a jelikož se v současnosti Pluto nachází v mezidobí těchto atmosférických změn, dalšího podobného úkazu se zřejmě jen tak nedočkáme.

Témata:  vesmir Pluto sonda New Horizons

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy