reklama

Vědci zjistili, že neexistuje důkaz o velkém měřítku chemického postřiku, aniž bychom o tom věděli. Dospěli k závěru, že ony stopy, které vidíme na obloze, se dají vysvětlit vědecky. Jedná se o vodní páru, jak informuje server Science Alert.

I přesto, že nikdy neexistovaly spolehlivé důkazy o chemtrails, jedná se i tak o jednu z nejvíce rozšířených konspiračních teorií, na kterou lidé věří. Stopy za letadly ale nejsou nebezpečné, jedná se o tzv. kondenzační stopy, které jsou tvořeny drobnými kapkami vody, ta vzniká díky promíchání chladného vzduchu s horkými zplodinami.

Mezinárodní průzkum ukázal, že na chemtrails věří 17 procent lidí. Aby se tohle číslo zmenšilo, vědci z Kalifornské univerzity oslovili celkem 77 odborníků, kteří někdy pracovali v oboru, který má nějaké dočinění s atmosférou.

Z celé skupiny jich 76 odpovědělo, že nikdy nenarazili na něco, co by mohlo prokázat, že vlády a organizace stříkají na občany chemikálie. Poslední 77. vědec jednou narazil na vysokou hladinu barya v atmosféře v místech, kde být neměla.

Dále jim bylo ukázány čtyři obrázky, které jsou obecně známé jako důkazy chemtrails. Všichni uvedli, že se jedná o běžné kondenzační stopy. Samotný tým vědců připouští, že to neovlivní názor každého, ale doufají, že to poskytne dostatečný vědecký pohled na celou věc.

"Cítil jsem, že je důležité konečně ukázat, co si skuteční odborníci myslí o chemtrails," řekl spoluautor Ken Caldeira. "Možná nepřesvědčíme konspirátory, že to je pouze jejich paranoidní fantazie, ale snad jejich přátelé budou akceptovat fakta černé na bílém," dodal.