Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské světové prvenství: Z vesmírného střediska byl vyuštěn kvantový satelit, okamžitě odhalí odposlech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Peking - Čína dnes vypustila kvantový satelit, který má pomoci zajistit komunikaci bezpečnou před hackery a odposloucháváním. Jde o první zařízení svého druhu poslané do kosmu.

Nový satelit byl vypuštěn v dnešních ranních hodinách místního času z vesmírného střediska Ťiou-čchüan, které se nachází v poušti Gobi v odlehlé severozápadní provincii Kan-su. Družice byla pojmenována Mo-c' na počest čínského filozofa z 5. století př.n.l.

Podle čínských expertů má kvantová komunikace obrovský potenciál v obranné sféře pro bezpečný přenos citlivých zpráv.

Kvantové kryptografické kanály neslouží přímo k přenosu tajné informace, ale k výrobě a zároveň distribuci náhodného klíče sloužícího k dešifraci. K tomu jsou využívány kvantově provázané světelné částice - fotony. Provázání funguje takovým způsobem, že pokud vykonáme akci nebo změříme stav jedné částice, okamžitě (bez ohledu na vzdálenost) se změna projeví na druhé částici.

Jakýkoli pokus útočníka o odhalení klíče přenášeného pomocí kvantově provázaných fotonů změní stav systému. Kvantová kryptografie tak umožňuje spolehlivou detekci odposlechu. Na využívání této nové technologie pracují také Spojené státy, Japonsko a další země.

Vypuštěná družice má testovat bezpečnou komunikaci mezi Pekingem a 2500 kilometrů vzdáleným Urumči, které je hlavním městem neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Témata:  Čína Země satelit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy