Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další tajemství starověkých Mayů odhaleno. Vědci ověřili pravost záhadného Kodexu

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Providence - Starověká Mayská civilizace dodnes předkládá řadu otázek a nevyřešených tajemství. Vědci nyní přišli se zcela novým objevem, ověřili pravost starověkého mayského textu ze 13. století a vyřešili tak dlouhotrvající hádanku, zda je tajemný fragment skutečně pravý.

Grolier kodex, jak se tajemný text nazývá byl objeven lupiči v roce 1960. Dlouhá léta byl archeology a historiky považován za podvrh, nová analýza však prokázala, že se jedná o nejstarší známý rukopis psaný v Severní a Jižní Americe.

Během 19. století byly nalezeny i jiné Mayské kodexy a právě Grolier mezi nimi vystupoval jako stoprocentní padělek. Skutečnost, že byl nalezen lupiči v mexické jeskyni mu na pravosti taky moc nepřidala. Text se nakonec dostal do rukou bohatému mexickému sběrateli, což ve vědcích vzbudilo další vlnu nevole vůči jeho pravosti. Domnívali se, že stránky jsou šikovně navrženy tak, aby napodobily styl starověkého mayského písma, ilustrace i materiálu.

"Historie Kodexu je zahalena velkým dramatem," sdělil antropolog Stephen Houston z Brownovi University serveru ScienceAlert. "Bylo zjištěno, že Kodex byl nalezen v jeskyni a že se posléze dostal do rukou sběratele Josué Sáenze, který ho nakonec poslal do zahraničí, aby se nedostal do rukou mexických orgánů," dodává Houston.

Sáenz ve své výpovědi uvedl, že byl kontaktován dvěma lupiči, kteří mu řekli o jeskynním objevu a také dostal informace o tom, kde se Kodex nachází. Vědci nakonec prověřili i samotnou jeskyni ve které byl Kodex nalezen. Na místě našli mimo jiné i malou dřevěnou masku a obětní nůž. Ale zatímco tyto nálezy byly již dávno uznány jako autentické, Kodex v akademických kruzích stále budil rozpaky.

Zdroj: YouTube

Houston a jeho tým se proto rozhodl přezkoumat všechny známé výzkumy na kodexu. Analyzovali původ rukopisu, zkoumali jeho použití ilustrací a ikonografie, to vše porovnali s řemeslnou zručností známých mayských malířů. Tým také provedl uhlíkovou metodu datování, která odhalila, že je ve skutečnosti Kodex Grolier starší než jiné Mayské kodexy.

"Tvrzení o jeho nepravosti se stalo jakýmsi dogmatu," říká Houston. "Rozhodli jsme se proto podívat se na celou věc pečlivěji. Nyní už nemůže existovat sebemenší pochybnost o tom, že Grolier je pravý," sděluje Houston konečný verdikt.

Uhlíková datace potvrdila, že rukopis pochází z 13. století a analýza textu naznačuje, že udělat padělek v roce 1960 je téměř nemožné, protože by to vyžadovalo dokonalou znalost aspektů mayské kultury, které však byly objeveny historiky a vědci až později ve 20. století. V tuto chvíli je tedy jasné, že se jedná o nejstarší text nalezený v Severní a Jižní Americe.

Témata:  Mayové zajímavosti vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy