Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Software většina uživatelů i firem pirátí kvůli úspoře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Praha - Firmy i domácnosti si nejčastěji pořizují nelegální software ve snaze ušetřit. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů protipirátské aliance BSA.

Úspora financí byl důvod pořízení pirátských počítačových programů u 53 procent domácností a 48 procent firem.

Firmy se nejčastěji dopouštějí pirátství tím, že záměrně instalují software na více počítačů, než povoluje licence, a dále zneužíváním licencí pro domácí nebo akademické účely.

Druhým nejčastějším problémem je nepořádek v licencích (20 procent) a neukázněnost zaměstnanců (18 procent). Přistižené firmy nejčastěji podnikají v oblasti služeb, výroby, designu, inženýrství a architektury. Typickým pirátem je podle BSA výrobní firma s nelegálním kancelářským a konstrukčním softwarem.

Domácnosti obvykle stahují pirátské kopie z on-line úložišť či aukčních serverů, téměř pětina nakupuje levné padělky populárních komerčních titulů. BSA také eviduje případy, kdy se pirátství nevědomky dopouštějí starší osoby, kterým nelegální software do počítače nainstalovalo jejich dítě nebo vnouče.

Témata:  firmy počítače

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy