Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SETI rozšiřuje pátrání po mimozemském životě. Dočkáme se nějakého náznaku?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Washington – Navzdory mnohaletému pátrání a snahám astronomům se zatím nepodařilo najít známky toho, že vesmír spolu s námi obývají další inteligentní bytosti. Vědci z projektu SETI, který se zabývá hledáním mimozemských civilizací, nyní proto oznámil, že své hledání značně rozšíří. Informoval o tom server Science Alert.

Jak server vysvětluje, hledání se doposud omezovalo na systémy, které by odpovídaly podmínkám naší Země. To by se ale podle vědců z projektu SETI mělo nyní změnit.

Na tiskové konferenci oznámili, že své hledání rozšíří o 20 tisíc dálích systémů. Nebude se ovšem jednat o systémy s hvězdami podobnými Slunci, ale o takzvané červené trpaslíky – hvězdy, které jsou menší než Slunce a relativně chladné.

Dříve se předpokládalo, že je tento typ hvězd pro planety s životem nepříznivý, jelikož zóna, ve které by se pro vznik podmínek pro život musela planeta nacházet, by byla velmi úzká. Planeta by také kvůli nízké teplotě červených trpaslíků musela obíhat tak blízko hvězdě, že by zřejmě obíhala ve vázané rotaci – jedna strana by tak neustále čelila své hvězdě, kdežto druhá by byla odkloněna.

Nová studie ale ukázala, že by tyto podmínky nemusely život vylučovat. Pokud by totiž na těchto planetách byl dostatek vody, mohlo by se teplo skrz ni přenášet na temnou a chladnou část planety. Zdá se také, že šestina až polovina červených trpaslíků má planety v zóně vhodné pro život.

Témata:  UFO mimozemšťané / UFO vesmir

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy