reklama

Za novým lékem stojí vědci Abraham Loyter a Asaf Friedler. Vytvořili peptid, který podporuje množení viru HIV při vstupu do buňky bílých krvinek. Namísto několika málo kopií DNA viru HIV se jich do infikované buňky dostane mnohem větší množství, čímž se buňka rozpadne. Virus se tak následně nedokáže množit.

Odborníci experimentální lék aplikovali do zkumavek obsahujících krev pacientů trpících na onemocnění AIDS. Výsledky testů ukázaly, že lék nazvaný Gammora zničí virus HIV v 97 procentech případů během osmi dnů.

Podle jednoho z tvůrců léku je vyloučeno, aby se virus do těla nakeženého po zničení někdy vrátil. "Všechny buňky s virem HIV budou během léčby zničeny," tvrdí podle serveru Loyter.

Vědci dosud uměli postup viru v těle zpomalit, pacienta ale vyléčit nedokázali. Povedlo se to pouze v jednom případě. Timothy Ray Brown z Berlína se nemocí nakazil v roce 1995 a trpěl jí až do roku 2006, kdy zjistil, že se u něj vyvinula leukémie. Chemoterapie nezabrala, a tak doktorům nezbývalo nic jiného než dát Timotymu transplantaci kostní dřeně a vysadit jeho léky na AIDS.

Když lidé nakažení HIV přestanou brát své léky, nemoc se většinou do několika dní o hodně zhorší. Když však lékaři Timotymu odebrali krev, zjistili, že virus ustoupil a dál se nešíří. Od té doby je Timothy Brown pro odborníky celého světa záhadou.

Lék Gammora by mohl takovýchto šťastných konců zaručit mnohem více. Vědci už mají jasno i o farmaceutické společnosti, která jej začne vyrábět ve velkém. Ta ale upozorňuje, že ke schválení přípravku a nasazení v praxi hned tak nedojde.

Vědci v léčbě pokročili

V letošním roce jde o další velký objev na poli léčby viru HIV. Lék se pokusila objevit i skupina lékařů z pěti britských univerzit, která předběžně oznámila, že testy nové léčby na prvních 50 pacientech vypadají velmi slibně. U jednoho muže po léčbě totiž nenašli žádné známky viru v těle, a mohl by se tak stát prvním, resp. druhým pacientem na světě, který byl vyléčen z tého nemoci.

Léčba zahrnuje tři kroky, přičemž v první fázi nasadí lékaři antiretrovirální léky, aby zabránili nakaženým buňkám v těle dalšímu množení. Druhá fáze spočívá v posílení imunitního systému. Tělo jako takové by poté tělo být schopno proti nakaženým buňkám bojovat a samo je ničit. Ve třetí fázi je pacientovi podán lék známý jako vorinostat, který aktivuje spící buňky a napomáhá zničení viru HIV v těle.

Vědci předpokládají, že nová metoda dokáže odstranit všechny stopy viru z těla, včetně spících buněk, tedy nakažených, ale zatím neaktivních. Právě díky nim ale lékaři nyní nedokáží přesně určit, zda lék zabral či nikoliv. To se ukáže až za několik let podle toho, jestli se spící buňky aktivují a zda budou nakažené.

"Bylo by skvělé, kdyby ten lék fungoval," uvedl 44letý pacient, u něhož léčba podle dosadavních zjištění zabrala, pro The Sunday Times. "Můj poslední krevní test byl před pár týdny a v mém těle neexistuje žádný zjistitelný vir. Nicméně musíme čekat, než si budeme moci být stoprocentně jistí," dodal. Mohl by se tak stát druhým vyléčeným pacientem na světě a hlavně přinést naději dalším nakaženým lidem.

Vědci ví, jak zabránit šíření viru

Jeden z největších problémů spojených s šířením viru HIV je také jeho snadná přenositelnost skrze nechráněný pohlavní styk. Vědci v americkém vědeckém časopisu JAMA ale nedávno zveřejnili studii, podle které by mohla kombinace léků toto riziko značně snížit téměř na nulu.

Alison Rodgerová z Univerzity College London uvádí, že antiretrovirální terapie u pacienta, který je HIV pozitivní, snížila riziko přenosu viru na partnera či partnerku téměř na nulu. "To riziko je extrémně malé – pravděpodobně zanedbatelné," uvedla.

Zatím se toto tvrzení vztahuje pouze na heterosexuální skupiny, pro potvrzení jeho platnosti i pro homosexuální skupiny podle Rodgerové potřebují další data.

Antiretrovirální terapie snižuje množství viru v krvi pacienta. Ačkoliv si vědci byli vědomi faktu, že lidé, kteří terapii podstupují, mají menší riziko přenosu viru na ostatní, jedná se o první studii, která toto potvrzuje u sexuálního styku bez použití kondomu.