Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stephen Hawking chce do 20 let dostat k hvězdě Alfa Centauri loď poháněnou laserem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

New York - Stephen Hawking a jeho další vědečtí spolupracovníci oznámili, že hodlají vyrazit do vesmíru. Chtějí během následující generace dosáhnout vzdáleného hvězdného systému.

Hvězdný systém Alfa Centauri, kterého chtějí dosáhnout, je od Země vzdálen 4,37 světelných let. roky pryč. Při použití dnešní nejrychlejší kosmické lodi by cesta trvala asi 30000 let. Ale Yuri Milner skupina věří, že tato cesta může nakonec být možné pomocí nano-kosmické lodi poháněné laserem.

Skupina kolem Hawkinga vedená fyzikem Yurim Milnerem věří, že pomocí nano-kosmické lodi poháněné laserem bude tato mise možná. Během včerejší konference prohlásili, že cesta by díky tomu mohla trvat 20 let. Domnívají se, že díky pokrokům v nano a laserových technologiích bude možné pořídit snímky planet a sbírat další věděcké údaje nejen o hvězdě Alfa Centauri.

Nano-kosmická loď by prý měla velkost malé mince či čipu. Bude obsahovat kameru, napájecí zdroj, navigační komunikační zařízení a družici. Její pohyb by zajistili lasery. To by jim mělo umožnit cestovat dál, než kam se kdy lidstvo dostalo, zatím se nano-kosmické lodě nedostali dál než na oběžnou dráhu Země. 

Milner na průzkum vydá 100 milionů dolarů a má v úmyslu spustit dotační financování výzkumu a režimu na podporu skupiny vědců a dalších odborníků při překonávání překážek. Očekává se, že budou třeba miliardy.

"Mohli bychom toho docílit během generace. Nyní učiníme první krok. Jsme lidé a naší přirozeností je létat," uvedl Hawking a dodává, že Země je nádherné místo, avšak to nemusí trvat věčně.

Témata:  Stephen Hawking vesmir

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy