reklama

Internetový vyhledávač Google a další služby této společnosti postihl dnes večer zhruba hodinový výpadek, týkal se pravděpodobně zejména České republiky a Slovenska. Na sociálních sítích na něj upozornili uživatelé internetu. Podle serveru Lupa.cz se služby Googlu po 21:00 začaly postupně vracet do normálu. Firma problém řešila, řekla ČTK mluvčí české pobočky Alžběta Houzarová.

Nedostupnost Googlu ve střední Evropě ukazoval web downdetector.com, který sleduje výpadky internetových služeb. Obnovení fungování služeb Googlu v Česku zajistili mobilní operátoři a další poskytovatelé internetového připojení, kteří kolem 21:00 upravili nastavení sítí, napsal web Dotekomanie.cz, který se věnuje mobilním technologiím.

Komplikace zaznamenal i systém elektronické evidence tržeb, uvedla Lupa s odkazem na údaje serveru Hlídač EET, který monitoruje rozhraní, s nímž komunikují pokladny obchodníků. "Přímá souvislost s výpadkem Googlu není jasně prokázána, ale časově se špička shoduje," píše Lupa. Do pilotního provozu EET se dosud přihlásilo přes 12.000 ze 40.000 podnikatelů.

Některé služby ale byly kolem osmé hodiny večer pro část klientů na Slovensku stále nedostupné, píše slovenský zpravodajský server sme.sk. Podle informací serveru byly služby jako Gmail či YouTube nedostupné pro část zákazníků slovenských operátorů. Výpadky hlásili kromě jiného i zákazníci společnosti Slovak Telekom a operátora Orange.