Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co stálo za výpadkem Google? Expert má novou teorii

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle technického ředitele národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adama Goleckého patrně nezpůsobil hackerský útok. Příčinou byla zřejmě chyba uvnitř firmy, pravděpodobně lidský faktor.

I když Google na svém webu uvedl, že problémy v úterý zhruba ve 21:30 odstranil, do dnešních 07:00 podle Goleckého obsluhovaly služby Google v ČR a na Slovensku zahraniční servery. Od této doby zajišťují služby Googlu v tuzemsku opět servery v Praze.

Odborník na kybernetickou bezpečnost z firmy DCIT Karel Miko odhaduje, že za výpadkem mohlo být poškození klimatizace serverů nebo výpadek proudu.

"Výpadek se týkal koncových uživatelů, kterým nefungovalo vyhledávání, email, cloudové služby, YouTube, uživatelů chytrých telefonů postavených na operačním systému Android, ale týkal se i velkých korporací, například i velkých bank, které mají outsorcované služby Google. Rovněž webové prezentace firem, které využívají některých služeb Googlu, způsobily, že se stránky nemusely zobrazovat správným způsobem. Výpadek se prakticky nedotkl například uživatelů iPhonů," podotkl Miko.

Podle oficiálního vyjádření zástupců Google problémy technického rázu vznikly v důsledku údržby části sítě. "Rozhodně nešlo o hackerský nebo teroristický útok," řekla ČTK mluvčí českého zastoupení firmy Alžběta Houzarová.

Témata:  Google internet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy