Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přes Vánoce nepřibrat? Osm rad jak být fit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Vánoce jsou pro mnoho z nás svátky konzumu a přejídání se. A jako každý rok poté musíme řešit, jak nabraná kila shodit. Italský list Corriere della Sera se proto zaměřil na prevenci a nabízí osm rad, jak vůbec neztloustnout.

V zimě je snadné přibrat nějaké to kilo navíc: krátké dny působí na náladu, která nás vede k tomu, že hledáme útěchu v jídle, a špatné počasí drží doma toho, kdo sportoval pod širým nebem.

Pijte vodu. Dva litry vody z kohoutku nebo z lahve za den tělu zajistí potřebnou hydrataci bez prázdných kalorií.

Naučte se poznat, kdy jste sytí. Přestaňte jíst ve chvíli, kdy jste zkonzumovali 80 procent své obvyklé porce a vyčkejte 20 minut. To je čas nezbytný k tomu, aby žaludek vyslal do mozku signál, že už má dost.

Vždy snídejte. "Oproti tomu, co se říká, nezvyšuje dobrá snídaně riziko, že bychom to s kaloriemi přehnali. Kdo pravidelně snídá, má menší předpoklady k nadváze a obezitě. Snídaně musí kromě sacharidů obsahovat i proteiny a tuky pro jejich schopnost prodloužit pocit sytosti," říká předseda italské asociace pro klinickou výživu Giuseppe Fatati.

Jezte o trošku méně. Stačí snížit kalorický příjem o 100 kalorií denně. Za celý týden sníte o 700 kalorií méně, a za rok tak můžete shodit téměř deset kilogramů.

Dopřávejte si lehkou večeři. Čím později večeříte, tím méně můžete spálit zkonzumované kalorie. Pro dospělého, který potřebuje denní příjem 2000 kalorií, by večeře měla obsahovat asi 600 kalorií. Je žádoucí dávat přednost sacharidům s nízkým či středním glykemickým indexem, jako jsou celozrnné produkty, a potravinám, které jsou zdrojem proteinů, jako jsou ryby a bílé maso či luštěniny doplněné zeleninou a ovocem. Snižte příjem tučných a smažených jídel, která se špatně tráví a mohou narušovat spánek.

Choďte. Každý den se snažte trochu si přidávat. Je to změna, která bude mít významný příznivý vliv na zdraví, nejenom na snižování hmotnosti. "Chůze dělá dobře všem orgánům a celému tělu. Snižuje krevní tlak a riziko všech chorob srdce a žil i riziko nádorů, je indikována pro ty, kdo trpí astmatem a bronchitidou. Také reguluje metabolismus a je prevencí proti cukrovce. Konečně působí proti stresu a úzkosti a přispívá ke snížení pravděpodobnosti depresí," uvádí Gianfranco Beltrami z Parmské univerzity.

Nikdy nejezte potraviny přímo z původního balení. Dejte si je na talíř a rozdělte na menší porce. Malé talíře a sklenice se zdají plnější a vy budete spokojeni, i když sníte méně.

Posilujte svaly. Po třicítce se svalová hmota začíná snižovat asi o jedno procento za rok. Proto mají starší lidé tendenci tloustnout. Sval je metabolicky aktivnější než tuková tkáň a spotřebovává kalorie i při odpočinku.

Témata:  Vánoce hubnutí zdraví hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy