Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec epidemie eboly. Vědci našli lék se stoprocentní úspěšností

Příprava testovací vakcíny proti ebole
Příprava testovací vakcíny proti ebole
Foto: Reprofoto ČT

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO)ve čtvrtek uvedla, že se vědcům podařilo vyvinout vakcínu proti ebole, u níž testy ukázaly stoprocentní úspěšnost. Smrtící virus se začal šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji, posléze i v Sierra Leone a Libérii.

Vakcínu, kterou vyvinula farmaceutická společnost Merck, testovali lékaři na téměř šesti tisícovkách lidí v západoafrické Guineji. Žádný z nich po deseti a více dnech od očkování ebolou neonemocněl.

"Až příště propukne ebola, nebudeme bezbranní," komentovala úspěch zástupkyně šéfa WHO Marie-Paule Kienyová, která byla jednou z vedoucích pracovnic klinického zkoumání účinků vakcíny rVSV-EBOV.

Virus zabil během uplynulých tří let v Africe přes 11.300 lidí. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli také v USA a ve Španělsku. Celkem se nakazilo přes 28.600 lidí. Konec epidemie ohlásila WHO až letos.

Témata:  ebola WHO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy