Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci hlásí nový objev: Našli jsme v těle orgán, o kterém jsme dosud nevěděli

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Limerick (Irsko) – Učebnice anatomie lidského těla zřejmě čekají změny. Vědci totiž objevili zcela nový orgán, který by mohl položit základy úplně nové vědní disciplíny. Informují o tom média jako CNN nebo Medical Daily.

Lékaři z Univerzitní nemocnice v irském Limericku učinili vskutku zajímavý objev. V oblasti břicha objevili nový orgán, který bývá označován jako „okruží“. Jeho přesnou funkci zatím neznají, jeho zkoumání by ale mohlo přispět k léčbě některých vážných onemocnění.

Okruží není vědcům úplně neznámé, doteď ale bylo považováno za nesourodou strukturu složenou z několika samostatných částí. Až irský profesor chirurgie Calvin Coffey zjistil, že jde o celek, který má v těle svoji funkci.

อยู่ดีๆ มนุษย์ก็ค้นพบอวัยวะใหม่?! เมื่อนักวิจัยพบว่า Mesentery เป็นอวัยวะ ไม่ใช่แค่ส่วนหนึ่งของระบบทางเดินอาหาร https://t.co/lAIULqHqNB pic.twitter.com/eqcrHarhft

— The Momentum (@themomentumco) 5. ledna 2017

 

Tuto hypotézu vědec publikoval v renomovaném medicínském magazínu The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Dle Coffeyho máme v těle orgán, který bychom měli podrobit dalším vědeckým studiím, protože je třeba blíže pochopit jeho fungování. „Mohlo by to vést k méně invazivní chirurgii, nižší míře komplikací a rychlejšímu zotavení pacientů, a k celkově nižším nákladům,“ vysvětluje lékař.

Okruží neboli menezterium by podle něj měli lékaři vnímat jako každý jiný orgán v těle a zkoumat by jej proto měla samostatná medicínská oblast. V současnosti vědci znají anatomii a strukturu okruží, musí ale prozkoumat jeho funkci. Do budoucna by mohl tento objev pomoci při léčbě rakoviny, Crohnovy choroby a mnoha dalších.

Prvním, kdo mezenterium popsal a zakreslil, byl už renesanční umělec Leonardo da Vinci. Řada lékařů ho však ignorovala, považovali okruží za nedůležitý přívěšek s nevalným významem pro organismus. Až právě Coffey, který začal v roce 2012 nový výzkum, dokázal změnit pohled na tento orgán.

Témata:  lékaři zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy