Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinky ve světě léčby rakoviny. Největší naděje je v biologické léčbě

Protonová léčba
Protonová léčba
Foto: ptc.cz

Washington - Rakovina stále patří k největším strašákům lidské populace. Jak ale podotýká server Americké asociace prarodičů, metody její léčby i diagnostiky se stále posouvají kupředu.

Jedním z hlavním pokroků v léčbě rakoviny je takzvaná biologická nebo cílená léčka. Ta se snaží využít přirozeného imunitního systému organismu k tomu, aby proti rakovině bojoval. V současnosti se z těla odeberou bílé krvinky (T-buňky), upraví se a znovu se do těla vrátí. Díky úpravě nejsou rakovinné buňky schopny se imunitnímu systému bránit.

Jak server uvádí, podle studie Výzkumného centra rakoviny Freda Hutchinsona zveřejněné v únoru se díky tomuto způsobu léčby příznaků zbavilo 94 % pacientů s akutní lymfatickou leukémií. Jiná studie ukázala, že více než 50 % pacientů s non-Hodgkinovým lymfomem se uzdravilo, zatímco u 80 % se projevilo významné zlepšení.

Krom vývoje nových typů této léčby, která by se dala aplikovat i na jiné druhy rakoviny, vědci pracují také na způsobu, jak upravené buňky do těla pacientů vpravit. Dvě univerzity v americké Severní Karolíně například vyvinuly způsob, jak pomocí náplasti si mikroskopickými jehlami aplikovat léčbu pacientovi přímo v místě, kde je na kůži melanom, tedy rakovina kůže.

Díky neustálým pokrokům v molekulární biologii a genetice je také možné léčbu upravit tak, aby pomohla lidem s konkrétní genetickou mutací, kteří například mohli být imunní vůči jiným druhům léčby.

Zlepšují se také metody diagnostiky a stále více druhů rakoviny je tak možné rozpoznat i bez invazivních zákroků a v kratším časovém rozmezí.

Témata:  rakovina léčba vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy