Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste často o samotě? Zvyšuje se vám riziko infarktu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Nová studie uvádí, že osamělost a sociální izolace vede ke zvýšenému riziku onemocnění srdce a infarktu, což jsou dvě z hlavních příčit úmrtí a nemoci ve vyspělých společnostech. Informoval o tom deník The Guardian.

Vědci z Yorkské, Liverpoolské a Newcasteské univerzity provedli studii, která porovnala efekt osamocení s již známými rizikovými faktory, jako je úzkost a stresující zaměstnání.

Podle vědců výsledky studie odhalily, že osamělost a sociální izolace vede ke zvýšení rizika onemocnění srdce nebo anginy pectoris o 29 % a zvyšuje riziko infarktu o 32 %.

Vědci zdůrazňují, že jejich studie pouze pozorovala a že z ní proto nelze vyvodit jasné závěry. Vliv sociální izolace na zdraví člověka je ale podle nich evidentní.

Podobné dřívější studie již také ukázaly, že osamělost může vést k oslabení imunitního systému, vysokému krevnímu tlaku a předčasnému úmrtí.

Témata:  zdraví život vědci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy