reklama

Podle serveru Daily Mail měla Maria popáleniny na krku, rukách i tváři. Lékaři se proto rozhodli, že na ní vyzkouší nový druh léčby. „Byla jsem v naprosté agónii a zoufale jsem toužila po čemkoliv, co by zmírnilo mé utrpení,“ přiznala pacientka.

Doktoři popálenou kůži překryli kůží sladkovodních ryb – konkrétně tilápie. Ta by měla nejen překrýt popálenou kůži jako jakýsi obvaz, ale zároveň také brání různým onemocněním a infekcím. Jde zřejmě o první případ, kdy byla rybí kůže takto využita.

„Tu léčbu jsem si zamilovala a doporučuji ji každému, kdo trpěl jako já,“ chválila Marina tým lékařů kolem doktora José Frota a jeho institutu, který se zabývá popáleninami. Klinika působí ve městě Fortaleza na severovýchode Brazílie.

Tento měsíc byla ukončena léčba prvních 50 pacientů. Jak vysvětluje Daily Mail, používaná kůže musí před aplikací na lidské tělo projít procesem, při kterém jsou odstraněna všechna rizika přenosu chorob, je také zbavena rybího zápachu. Podle lékařů rybí kůže pomáhá snižovat riziko infekce a navíc je relativně levná. Navíc je kůže flexibilní a snadno se tvaruje kolem ran.

Maria měla šupiny na různých částech těla po dobu 11 až 20 dní – podle vážnosti zranění. Během té doby byla rybí kůže pravidelně vyměňována. Rybí kůže obsahuje hodně kolagenu, vlhkosti a proteiny, což přispívá k rychlejšímu hojení, dodali lékaři.